Om Yrkes-sfi i Skåne

Syftet med Yrkes-sfi i Skåne är att de studerande ges möjlighet att snabbt lära sig det svenska språket och yrkesspråket, få kunskap om yrkesområdet, få yrkesutbildning samt yrkesbevis/certifikat.

Yrkes-sfi är ett samarbete mellan alla skånska kommuner (Bjuv, Bromölla, Burlöv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga, Östra Göinge), Sölvesborg (Blekinge) samt kompetenssamverkan Skåne ,Arbetsförmedlingen, Kommunförbundet Skåne, Länsstyrelsen Skåne, Lärosäten Syd och Region Skåne.

Ladda ner styrdokument här.

Yrkes-sfi består av tre olika spår

Arbetsmarknadsutbildning med integrerad sfi (AUB)
Arbetsmarknadsutbildning med sfi är spår inom Yrkes-sfi i Skåne med yrkesinriktad utbildning. Arbetsförmedlingen är huvudman för yrkesdelen och ansvaret för sfi ligger hos en kommun eller en folkhögskola. Allt sker på samma plats, oftast hos en anordnare av en yrkesutbildning.

Yrkesvux med integrerad sfi
Yrkesvux med sfi är ett spår inom Yrkes-sfi i Skåne med yrkesutbildning med gymnasiala yrkeskurser. Kommunen är huvudman för yrkesdelen och ansvaret för sfi ligger hos en kommun eller en folkhögskola. Undervisningen inom yrkes är pedagogiskt  integrerad och sker på samma plats. Läs mer om utbildningarna på höger sida.

Akademikerspår
Akademikerspåret är en yrkesinriktad utbildning för sfi-deltagare med högre utbildning från hemlandet. En kommun eller folkhögskola ansvarar för utbildningen i samarbete med andra aktörer. Syftet med akademikerspåret är att tillvarata de erfarenheter som nyanlända har med sig till Sverige.

För mer information

Ladda ner förstudie
Ladda ner utvärdering
Ladda ner slutrapport

Senast uppdaterad: